Okoljevarstvene prednosti

Stroge okoljske regulative in povečano zavedanje o okolju so pripeljali do potrebe po okolju prijaznih izolacijskih materialih. Aerogeli ne predstavljajo nobene kemične nevarnosti naravi. Temeljijo na kremenu, ki je v osnovi pravzaprav pesek, in je tudi osnovna sestavina stekla. Kremen je znan kot varna in netoksična sestavina.

Aerogel materiali prav tako ne vsebujejo vdihljivih vlaken in ne potrebujejo penilcev, zato so prosti CFCjev (klorofluoroogljikovodik) in HCFCjev (halogenirani klorofluoroogljikovodiki). Aerogelove proizvode se lahko varno odstrani, ter zato, ker zavzamejo tako malo prostora, privarčujemo tako pri prostoru na odlagališčih smetiščih, kot tudi pri uporabi manjšega obsega prevozov.
Zaradi odličnih izolacijskih sposobnosti prav tako porabimo manj energije za ogrevanje, kar prav tako prispeva k bolj čistemu okolju.
 
Aerogel materiali kažejo odlično odpornost na širjenje ognja in emisije dima.
 
Pri dejanskih hidrokarbonskih požarih nudijo daljšo zaščito cevem in opremi, kar je kritično pri podaljšanju reakcijskega časa potrebnega za odziv pri katastrofalnih dogodkih.